Több mint kétmilliárdot keres a német topmenedzser

Infostart
2006. október 17. 13:07
A frankfurti tőzsdén jegyzett 30 vezető német cégről készült legújabb jelentés megállapítja, hogy az elmúlt év során átlagosan 11 százalékkal emelkedett a cégvezetők fizetése, amivel az európai élvonalba kerültek.

A pálmát évek óta a Deutsche Bank élén álló svájci Josef Ackermann viszi el évi 8 millió 400 ezer eurós (2,23 miliárd forint)  fizetésével.

A Daimler-Chrysler autógyárat irányító Jürgen Schremp még a nyomába se léphet az évente kapott alig 5 millió eurójával (1,33 milliárd forint), míg a sort a 30. helyen a Lufthansa elnöke, Wolfgang Mayrhuber zárja évi 1 millió 300 ezer eurós (345 millió forint) fizetésével.

A frankfurti tőzsdén jegyzett vezető cégek helyzetével foglalkozó tanulmány utal arra, hogy a menedzserek fizetését az elmúlt évben átlagosan 11 százalékkal emelték, ami meghaladja a szakszervezetek leghajmeresztőbb bérkövetelését is, nem beszélve a tárgyalások végén született általában szerény kompromisszumról.

Így a német menedzserek európai szinten is bekerültek az élvonalba, egyben pedig ideje múlttá tette azt a hivatkozást, hogy azért jogos a fizetésemelési igényük, mert teljesítményük élenjáró Európában, következésképpen bérezésük sem maradhat el lényegesen az átlag mögött.

A Siemens-nél elálltak az emeléstől

A cégek vezetőit a közelmúltban politikusok is ostorozták amiatt, hogy a takarékosságra hivatkozva tömegesen válnak meg az alkalmazottaktól, maguknak viszont nem átallnak újabb összegeket megszavaztatni a felügyelőtanácsokban.

Részben ennek hatására mondott le a Siemens konszern vezetősége a tervezett 30 százalékos fizetésemelésről. A Siemens-menedzserek visszalépésében szerepet játszott az is, hogy csődbe ment a BenQ mobiltelefon-gyártó németországi leányvállalata, amelyet a tajvani cég tavaly vett át a Siemenstől, de most az alkalmazottak zöme utcára kerül.

Világviszonylatban a legmagasabb fizetéseket egyébként az amerikai menedzserek kapják.