Nincs létjogosultsága a monopolizált gyógyszerkereskedelemnek?

Infostart
2006. október 17. 17:28
A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja szerint a gyógyszerpiacon olyan szabályozott versenyt kellene kialakítani, amely növeli a hatékonyságot, és biztosítja a szereplők számára szükséges garanciákat.

Torjákné Amberger Teréz, a GVH szolgáltatási irodavezetője elmondta: a jelenlegi törvényjavaslatban olyan piacnyitási modell szerepel, amilyet a hivatal már korábban is javasolt. Az irodavezető hangsúlyozta, hogy napjainkban már nincs létjogosultsága a monopolizált gyógyszerkereskedelemnek. Szerinte "azt már senki sem gondolhatja komolyan, hogy a gyógyszerrel kereskedni csak gyógyszerész diploma birtokában lehet csupán".

Hozzátette: ezen monopóliumok lebontása az egész Európai Unióban elkezdődött, a szakma pedig csak a "tevékenységi típusú monopóliumot" tarthatja meg magának.

Mindezek után Nagy Márta, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese - kérdésre válaszolva - elismerte: akad olyan ország, ahol - miután lehetővé vált a verseny - emelkedtek a gyógyszerárak.

Mindent mérlegelve azonban a Versenyhivatal álláspontja szerint az új szabályozás kedvezőbb lesz a betegek számára, ugyanis a forgalmas helyeken várhatóan új patikák nyílnak, és valószínűleg a gyógyszertárak szolgáltatás-kínálata és nyitva tartási ideje is rugalmasabban alkalmazkodik majd a kereslethez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást