A nyugdíjrendszer rosszabb helyzetben van, mint a reform előtt

Infostart
2006. október 17. 20:33
Teljesíthetetlennek tartja a Világbank tanácsadója a mostani nyugdíjígéreteket. Bodor András az InfoRádióban azt mondta: nyugdíjreformra van szüksége az országnak, különben a mostani befizetők a jövőben nem számíthatnak akkora járulékra, amelyeket jelenleg megállapítanak a nyugdíjba vonulóknak.

Úgy vélte: a helyzet igen csak súlyos, hiszen a hazai társadalom nem érte el a fejlett világ jövedelmi színvonalát, ugyanakkor a demográfiai mutatói olyanok, mint a fejlett államoké. Azaz öregszik a társadalom, egyre kevesebb kereső tart el egyre több nyugdíjast.

Magyarországon már lezajlott egy nyugdíjreform tíz évvel ezelőtt, most mégis finanszírozhatatlanabb a rendszer, mint előtte volt.

Vannak, akik szerint elegendő a nyugdíjkorhatár vagy a járulék emelése, esetleg az évenkénti nyugdíjemelés kiszámításának megváltoztatása.

Mások szerint azonban ennél radikálisabb lépésekre van szükség. Szerintük a finanszírozhatatlanság abból ered, hogy az országban igen magas az inaktívak, azaz a járulékokat nem fizetők aránya.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást