A 1,5 millió ellenséges adófizető országa

Infostart
2006. október 17. 13:55
Magyarország a régió leglassabban fejlődő országa - mondta a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója a Reform és Növekedés Magyarországon című konferencián. Jaksity György szerint ebben a rossz gazdaságpolitikai döntések mellett az árnyékgazdaság magas aránya is szerepet játszik.

A magyar gazdaság visszaesett, Magyarország a régió leglassabban fejlődő országa - mondta el a Reform és növekedés című konferencián a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója.

Jaksity György szerint a rossz gazdaságpolitikai döntések mellett komoly problémát jelent, hogy az árnyékgazdaság aránya eléri a GDP 20-30 százalékát.

2.000-2.500 milliárd forint kerüli el a legális szférát, ennek járuléktartalma minimum 1.200 milliárd forint. Ez éppen annyi, amennyivel a konvergenciaprogram szerint csökkenteni kellene az államháztartás hiányát.

Az adóelkerülés hatására jelenleg az a helyzet, hogy 1,5 millió adófizető tart el 10 millió embert, és az ország teljes lakosságának kell áldozatot hoznia az egyensúly megteremtéséért, amikor ezt a problémát az 1 millió adóelkerülő magában meg tudná oldani.

Ezért Jaksity György szerint a lakosság is felelős, például sokan nem fizetnek járulékot, de ingyenes egészségügyi ellátásra tartanak igényt.

A szakember szerint mindenki felelőssége, hogy megváltozzon ez a szemlélet, hiszen ezt hallja az ember a szülői házban, ezt látja az iskolában és később a munkahelyén, és az elmúlt másfél évtizedben ezt sugalmazta a politika is. Eddig egy politikus sem vállalta fel Magyarországon, hogy szembesítse a társadalmat ezzel a nagyon komoly morális deficittel - hangsúlyozta Jaksity György.

A lakosság nem támogatja a reformokat, és nem hajlandó áldozatokat hozni. Ennek oka, hogy az emberek nem értik a reformokat, és ellenségesek azzal szemben, amit nem értenek - tette hozzá a pénzügyi szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jaksity György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást