Hitelbiztosítással a körbetartozások ellen

Infostart
2006. október 13. 16:37
Egyre több az olyan magyarországi vállalkozás, amely fizetési problémákkal küzd. A körbetartozások okozta csődök ellen nyújthat védelmet a hitelbiztosítás. Ez igen kockázatos a biztosítóknak, épp ezért a díja is elég tetemes.

Magyarországon minden második, fizetésképtelenséggel küzdő vállalat likviditási problémája onnan ered, hogy egyik vevője nem fizetett, azaz az ok a körbetartozás.

Hitelbiztosítást egyelőre kevés helyen lehet kötni. A tapasztalat ugyanis az, hogy a biztosítási díjként beszedett összeg mintegy 60 százalékát a biztosítók ki is fizetik kártérítésként. Ez pedig a biztosítók szemszögéből óriási kockázatot jelent - mondta az InfoRádióban az Atradius Hitelbiztosító hazai fióktelep-vezetője.

Az ügyfeleknek két esetben térítik meg a ki nem fizetett tartozást: ha legalább hat hónapja várnak az összegre, vagy ha a tartozó fél ellen felszámolási eljárás indult - közölte Vanek Balázs.

Általában legalább 300-400 millió forintos éves árbevétellel rendelkező vállalatok kötnek hitelbiztosítást, akik évente milliós nagyságrendű biztosítási díjat fizetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást