Nem lehet tudni, hány ingatlant érint majd az új adó

Infostart
2006. október 12. 16:24
Nem lehet tudni, hogy hány ingatlant érintene a 2008-ban bevezetendő ingatlanadó. Nem készült ugyanis felmérés arról, hogy a magyarországi ingatlanok közül mennyi ér 9,5 millió forintnál többet - mondta az InfoRádiónak Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke.

Azt lehet csak tudni, hogy az elmúlt néhány évben értékesített ingatlanok adásvételi ára mennyi volt. Ezek a számok a földhivataloknál fellelhetők. Ezen kívül támpontot adhatnak a banki hitelek hátterében álló értékbecslések is - mutatott rá Mehrli Péter.

Az ingatlanszövetség elnöke szerint az ingatlanadó bevezetésének mindenképpen volna egy olyan piaci hatása, hogy lejjebb nyomná valamelyest az adó hatálya alá eső - vagyis a 9,5 millió forintnál többet érő - ingatlanok árait.

Mehrli Péter elmondta, hogy megkeresték a kormányzatot az ingatlanadó tervezetének ügyében. Egyeztetési kötelezettsége nincs a kormánynak a kérdésben, de illene bevonni a kérdésbe szakmai szervezeteket is - vélekedett az ingatlanszövetség elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal 2003-ban készült felmérése szerint az akkor lakott 3,7 millió lakás közül 1,3 milliónak az értéke volt 9,5 millió forint fölött.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást