Búcsú a reálbér-növekedéstől

Infostart
2006. október 12. 12:44
A kormány jövőre nem tervez újabb bevételnövelő intézkedéseket - mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége előtt.

A kormány által tervezett jövő évi 2,2 százalékos GDP növekedés igen konzervatív, némileg kisebb a kutatóintézetek prognózisánál - jelentette ki az államtitká.

Hozzátette: a kormány szándékai szerint a következő két évben nem nőhetnek a reálbérek.

A szerdán megjelent 5,9 százalékos 12 havi szeptemberi árindex miatt ebben az évben az átlagos infláció 3,9 százalék lehet a várt 3,5 százalék helyett, ami gyorsabb lefutást jelent, így jövőre a várt 6,8 százalék helyett 6 százalék körül alakulhat a pénzromlás üteme - mondta Katona Tamás.

450 milliárdos járuléktöbblet

A Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogram szerint a GDP-arányos adókoncentráció jövőre 38 százalék lesz az idei 36,4 százalék után, ami 400-450 milliárd forint adó- és járuléktöbbletet jelent - utalt a bevételnövelő lépések vállalkozásokat érintő részére az államtitkár.

Hozzátette: szerint ez az arány 2000-ben 38,4 százalék volt, és 2009-ben csökkenhet 37,5 százalékra.

Az államtitkár elmondta, hogy a konvergenciaprogramnak hármas célja van: rövid távon a kiigazítás, középtávon az egyensúly megteremtése, hosszú távon pedig a fejlesztés.

Pazarló önkormányzati rendszer

Katona Tamás a reformokról viszonylag kevés konkrétumot közölt, annak irányairól azonban elmondta: az önkormányzati rendszerben sok tartalék van még, a rendszer ugyanis jelenleg igen pazarlóan működik.

Az önkormányzatok fenntartása 2.500-3.000 milliárd forintjába kerül az államnak. Az államtitkár azt mondta, hogy a megyei önkormányzatokat feleslegesnek tartja.

A reformok lehetséges irányára utal Katona Tamás azon kijelentése is, amely szerint Magyarországon 1000 főre másfélszer annyi kórházi ágy jut, mint Ausztriában.

Szerinte az önkormányzatok azok, amelyek nem hajlandók megszüntetni a felesleges kórházakat.

Bejelentette: a kormány 2008-tól kívánja bevezetni az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra. A részletek itt!

{{keretes_cim}}

Szükség van az önkormányzati rendszer átalakítására - mondta el az InfoRádiónak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára. Zongor Gábor szerint támogatni kell azt a törekvést, hogy a települések társulás útján, közösen lássanak egyes feladatokat.


Széles: fenntartható növekedés kell

A politika végre felismerte azt, hogy fenntarthatatlan a nagyon magas költségvetési hiány, illetve az ország eladósodottságának folyamatos növekedése - jelentette ki a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Széles Gábor hozzátette: most a következő lépésre lenne szükség: rátérni egy fenntartható növekedési pályára. Szerinte nem tartható tovább az elmúlt 15 év gyakorlata, hogy a növekedést vagy hitelből, vagy privatizációból fedezte az ország.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Katona Tamás PM államtitkár a költségvetésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zongor Gábor, a TÖOSZ fõtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást