Az állam eladja autópálya-részvényeit

Infostart
2006. október 12. 08:01
Az állam még ebben az évben túladhat az M5-ös autópályát üzemeltető Alföld Koncessziós Autópálya Zrt.-n. Hamarosan megjelenhet az erről szóló pályázat.

Még az idén túladna az állam az M5-ös autópályát üzemeltető Alföld Koncessziós Autópálya Zrt.-ben lévő mintegy 40%-os részesedésén - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: a tulajdonrészt birtokló Állami Autópálya Kezelő Zrt. hamarosan pályázatot ír ki a részvényeladás előkészítésében segítséget nyújtó tanácsadók kiválasztására.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy lassul az eurózóna növekedése. Míg a második negyedévben az EU statisztikai hivatala 0,9 százalékos bővülést mért, az Európai Bizottság szerdai előrejelzése a harmadik negyedévre már csak 0,4-0,8 százalék, a negyedikre 0,2-0,7 százalék közötti növekedést prognosztizál, 2007 első negyedévére pedig csak 0-0,5 százalékot.

Tüntetésekre okot adó akut probléma ma nincs a hazai agrárgazdaságban, de több hosszú távra ható, aggasztó jelenség is megfigyelhető - nyilatkozta a Világgazdaságnak az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgatója. Szerinte miközben a felvásárlás árak nőnek, az ágazatot pedig belső egyensúlytalanság és piacvesztés jellemzi.

A pénzcentrum.hu a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemen megszerezhető informatikus, gépészmérnöki és építészmérnöki diplomák várható megtérüléseit hasonlította össze a képesítés megszerzésének várható időpontjára számítva.

Az internetes lap államilag finanszírozott, 10 féléves képzést vett alapul vidéki diák esetében, aki kollégista. Kiderült, hogy egy végzett informatikusnak 1 év és 10 hónapot, a gépészmérnöknek 1 év és 2 hónapot, az építészmérnöknek 1 év és 7 hónapot kell dolgoznia ahhoz, hogy megtérüljön a képzésének költsége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LAPSZEMLE 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
LAPSZEMLE 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
GAZDASÁGI LAPSZEMLE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást