Bírósággal fenyegette meg Gyurcsány Ferenc az Európai Bizottságot

InfoRádió / MTI
2006. október 11. 15:05
Az Európai Bírósághoz fordul a magyar kormány, ha az unió nem változtatja meg a kukorica-intervenciós szabályokat - tájékoztatta levélben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét.

Danks Emese kormányszóvivő közölte: a kormányfő diszkriminatívnak tartja a Gabona Irányító Bizottság szeptember 28-i ülésén született döntést, amellyel módosították a kukorica intervenciós minőségi követelményeit.

Hangsúlyozza, hogy ezzel kizárták a közép-európai régióban termett kukorica jelentős részét az intervencióból.

Gyurcsány Ferenc a levélben elfogadhatatlannak nevezte a módosítások időzítését is, mert az érintett termelők nem készülhettek fel a változásokra.

A magyar kormány úgy véli: kiszámíthatatlan a döntésnek az unió kukorica-piacára gyakorolt hatása, mert a határozat elfogadása előtt nem készült hatásvizsgálat, és a javaslatot megalapozó dokumentumok is hiányosak.

Gyurcsány Ferenc azt kérte José Manuel Barrosótól, hogy a bizottság kezdeményezze a rendelet visszavonását.

Michael Mann brüsszeli szóvivő elmondta, hogy a levelet tanulmányozni fogják, de a bizottság szükségesnek ítélte a módosításokat.

Utalt arra, hogy a döntést támogatta az említett fórum, a tagországok szakértőit tömörítő irányítóbizottság is.

A brüsszeli testület - amely már novembertől, a folyó szezonban életbe szeretné léptetni az új paramétereket - azzal indokolta a döntés szükségességét, hogy a két évvel ezelőtti EU-bővítés óta az uniós kukoricapiac nem volt kiegyensúlyozott, és a felvásárolt készletek 5,1 millió tonnára nőttek.

Az EU-ban nem példa nélküli, de ritka, hogy a tagállamok kormányfői szinten keresik meg az uniós szerveket egy-egy negatívnak ítélt döntés kapcsán.