Brüsszelben elfogadták a konvergenciaprogramot

InfoRádió / MTI
2006. október 10. 17:34
Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei jóváhagyták a magyar konvergenciaprogramot.

A miniszterek a várakozásoknak megfelelően szükségesnek minősítették a programban szereplő intézkedések, mindenekelőtt a reformlépések végrehajtását.

Az Európai Bizottság ajánlásával összhangban a pénzügyi tanács a korábbinál egy évvel hosszabb haladékot adott, így Budapestnek 2009-ig kell leszorítania az államháztartás hiányát az össztermék három százalékának közelébe.

Az ajánlások semmiféle szankcióról nem tesznek említést. A hiánytúllépésért csak euróövezeti tagok büntethetők, legalábbis elvben, azonban büntetés kiszabására esetükben sem került sor eddig.

A miniszteri ajánlások az értesülések szerint nagy vonalakban az Európai Bizottság fogalmazását követik.

Szeptember 26-án elfogadott értékelésében az EU brüsszeli végrehajtó testülete úgy vélte, a magyar programban felvázolt lépések megfelelő utat jelentenek az államháztartási hiány leszorításához.

A bizottság szerint mind rövid távon, mind a program későbbi éveire vonatkozóan továbbra is fennállnak kockázatok, ezért alapvető fontosságú, hogy Magyarország részletesen kidolgozza és szilárdan végrehajtsa a kilátásba helyezett szerkezeti reformokat.

A miniszterek azt kérik, hogy Magyarország szigorúan hajtsa végre a szükséges intézkedéseket a fenntartható csökkentési ütem biztosításához, illetve legyen kész pótlólagos intézkedésekre, ha azok szükségesnek bizonyulnak.

Fontosnak tartják azt is, hogy a tervezett reformokat a lehető leghamarabb dolgozzák ki és hajtsák végre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veres János pénzügyminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyévai Zoltán, a Bruxinfo munkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást