A Google 350 milliárdot sem sajnálna a YouTube megvásárlására

Infostart
2006. október 7. 16:06
A YouTube alapító-tulajdonosai hamarosan felkerülhetnek a világ leggazdagabb embereinek listájára, ha a híreknek megfelelően a Google megvásárolja a cégüket.

Pénteki hírek szerint a Google előrehaladott tárgyalásokat folytat a naponta 70 millió videoklip-letöltéssel büszkélkedő portál megvásárlásáról, és hajlandó akár 1,6 milliárd dolláros (mintegy 350 milliárd forint) vételárat is fizetni.

Az internetes oldalt mindössze 18 hónappal ezelőtt alapította egy kaliforniai garázsban a 29 éves Chad Hurley és a 27 éves Steve Chen. A videók gyors megosztását lehetővé tévő újításuknak köszönhetően az oldal nagyon gyorsan a világ egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb oldala lett.

A TechCruch nevű internetes szakmai portál információit egyelőre egyik érintett fél sem kívánta kommentálni. A The Wall Street Journal szerint a tárgyalások "érzékeny" szakaszban tartanak.

Az ügylet veszélyei

A Google a közelmúltbeli tőzsdei kibocsátása után könnyen finanszírozni tudná az ügyletet, ugyanakkor vetélytársai is akadhatnak, annál is inkább, mert szakértők szerint jobban megéri egy működő fájlcserélő oldalt megvásárolni, mint egy sajátot építeni.

Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy sokan megbuktak már - különösen az úgynevezett dotcom-lufi időszakában - frissen indult cégek felvásárlásával. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a YouTube új tulajdonosának esetleg perek sokaságával kell majd szembenéznie, amelyet a szerzői jogok megsértése miatt indíthatnak ellene.