Járai adócsökkentést szeretne

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 27. 20:15
A jegybank elnöke szerint a konvergenciaprogram nem jó irányba halad, nem erősíti a magyar gazdaságot. Járai Zsigmond ezt a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén mondta.

"A forint napjainkban a világ egyik legsebezhetőbb valutája, ezért a mostani monetáris politika komoly kihívások elé néz, várható, hogy a jövőben tovább kell szigorítani a monetáris kondíciókon" - mondta.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint - annak ellenére, hogy kedden az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány által beadott aktualizált programot - a konvergenciaprogramban a központi kiadásokat kellett volna jelentősen mérsékelni, és adóemelések helyett adócsökkentést kellett volna megvalósítani.

A jegybank első embere szerint nem várható az, hogy a konvergenciaprogram megvalósításától csökken a gazdaság sebezhetősége.

"Bízunk abban, hogy a konvergenciaprogram pozitív elemei erősödnek fel a fiskális konszolidáció révén és ezáltal gyengül a forint sebezhetősége" - mondta.

Az MNB elnöke szerint a magyar gazdaság három fő problémája az, hogy túl magasak az adók és túl bonyolult az adórendszer, óriási méretű a bürokrácia és jellemző a korrupció.

Járai szerint jövőre biztosan 7 százalékos lesz az éves átlagos infláció, de év közben 8 százalék körül tetőzik majd a 12 hónapra visszatekintő infláció.

Leszögezte: az MNB 16 milliárd eurós devizatartaléka megfelelő szint, azt tovább nem kell emelni.

Draskovics Tibor államigazgatási reformért felelős kormánybiztos viszont arra helyezte a hangsúlyt, hogy a konvergenciaprogram megvalósítható, és annak véghezvitele az államigazgatásban, a közszférában, a mostani szolgáltatások esetében lényegesen jobb színvonalat tesz majd lehetővé.

Ugyanakkor a közszféra méretét nagy mértékben szűkíti, ezzel lehetővé teszi a központi kiadások mérséklését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást