Athén kreatívan könyvel

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 27. 21:17
Brüsszeli szakértők szerint Görögország ismét arra törekszik, hogy eltitkolja államháztartási hiányának valós számait.

Az Európai Unió megfigyelői ezt azután jelezték, hogy a görög statisztikai hivatal vezetője szerdán bejelentette: Athén felülvizsgálja az ország hazai össztermékének nagyságát, és abba beleszámítja a szürke gazdaság becsült adatait is.

Az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője a bejelentés után Brüsszelben arról beszélt, hogy a módosítás mértéke az egyik nemzetközi hitelminősítő intézet szerint 20 százalékkal növelné a görög GDP-t, ezért mindenképp ellenőrizni kell az adatok hitelességét.

A görög illetékes szerint a felülvizsgálat megfelel az Eurostat szabályainak, de a brüsszeli szóvivő úgy válaszolt: az Európai Unió statisztikai hivatala nem adott ilyen állásfoglalást.

Görögországban tavaly az államháztartás hiánya a GDP 4,5 százaléka volt, és az athéni vezetés ígéretei szerint ezt a mutatót idén 2,6 százalékra csökkentik.

Ha ez nem sikerül, Görögország ellen szankciókat hozhatnak. Görögországról korábban már bebizonyosodott: meghamisított statisztikai adatok alapján került be az euróövezetbe.

A monetáris csatlakozás egyik feltétele a 3 százalékos GDP-szint alatti deficit.