Strabag-botrány: "Zach pénzt utalt át a szocialista és a liberális pártnak"

Infostart
2006. szeptember 22. 12:37
Hans Peter Martin európai parlamenti képviselő az InfoRádió kérdésére elmondta: olyan céges dokumentumok birtokában van amelyek szerint egy osztrák képviselőjelölt, Alexander Zach cége a Strabagtól kapott 15 millió eurót meghaladó jutalék java részét a Magyar Szocialista Párt kasszájába, illetve a Szabad Demokraták alapítványai számára utalta át.

Hans Peter Martin az InfoRádiónak elmondta: a birtokában lévő céges feljegyzésekből kiderül, hogy Alexander Zach cége, a kétszemélyes Eurocontact aránytalanul magas díjat kapott a Strabagtól.

Az Eurocontact belső feljegyzéseiből - cég egyébként ugyanazon a címen található, mint a Strabag - tehát a feljegyzésekből kiderül, hogy a Strabag legalább 15,2 millió eurót fizetett ki a csupán két személyből - név szerint Alexander Zach és Aczél Zoltán - álló cégnek. A cég ezután, különböző szervezeteken és közvetítőkön keresztül pénzt utalt át a szocialista és a liberális pártnak.

Ezután azt kérdeztem Hans-Peter Martintól, hogy a rendelkezésére álló dokumentumokban szerepelnek-e név szerint valamelyik általa megnevezett párt tisztségviselői.

A feljegyzésekből kiderül, hogy a Strabagtól az M5-ös autópályával kapcsolatos pénzmozgások iránt különösen érdeklődött Puch László, a szocialista párt akkori pénztárosa. Ezekből teljesen világos, hogy Puch László pénzt szeretett volna kapni, és ezt nyilvánvalóan meg is kapta - mondja Hans Peter Martin.

2004-ben a Strabag csaknem 240 milliárd forint állami megrendelést kapott autópálya-tendereken, és az osztrák anyacég tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner az osztrák sajtónak az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy sokkal kisebb összeget, 150-200 ezer eurót utaltak át liberális alapítványoknak.

Fényi Tibor, a Strabag Hungária kommunikációs igazgatója az InfoRádió kérdésére azt mondta: a magyar leányvállatnak semmiféle tudomása nincs az említett átutalásokról.

A történész Fényi egyébként 1991 és 1995 között a Főpolgármesteri Hivatal tanácsadója, 1999-2000-ben pedig az SZDSZ sajtófőnöke volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást