"Gyurcsány lemondása negatív piaci reakciókat váltana ki"

Infostart
2006. szeptember 18. 15:10
A kormányfő beismerése a külföldi pénzügyi körök számára nem egyértelműen negatív, sőt bizonyos mértékben erősíti a megszorító csomag hitelességét - mondta az InfoRádiónak Lars Christensen, a Danske Bank vezető elemzője.
Hogyan befolyásolja a Gyurcsány Ferenc eismerése Magyarország hitelességét?

Ironikus módon ez inkább erősíti a miniszterelnök fiskális politikájának hitelességét, mert pontosan azt mutatja, hogy komolyan gondolja a megszorításokat. Ugyanakkor az a tény, hogy egy miniszterelnök nyíltan beismeri, hogy hazudott a magyar lakosságnak, semmiképpen nem jó és nyugtalanságot okozott a piacokon, ahol úgy látják: nagyon komoly politikai nyomás nehezedik rá, így lehet hogy nem lesz ereje keresztülvinni a reformokat.

Hogyan reagáltak a nemzetközi piacok a magyarországi fejleményekre?

Eddig a piacok meglepően nyugodtan fogadták a hírt, de azt hiszem, hogy leginkább a kivárás jellemző rájuk. Ha viszont mindez a miniszterelnök lemondásához vezet, akkor igencsak negatív piaci reakciókra számíthatunk.

Ön szerint a beismerés fényében Gyurcsány Ferencnek le kell mondania?

Nem hiszem, hogy egy külföldi gazdasági elemzőnek, különösen pedig egy bank elemzőjének kellene megmondania, hogy lemondjon-e a miniszterelnök, de azt hiszem, hogy ez a helyzet rendkívül kínos a kormány számára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást