Az egekben az amerikai hiány

Infostart
2006. szeptember 18. 19:05
Minden idők második legmagasabb negyedéves fizetési mérleg deficitjét könyvelte el az Egyesült Államok.

A második negyedévben az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya - amely az áru- és tőkeforgalmat is tartalmazza - 218,4 milliárd dollárra nőtt, ami meghaladja az elemzők 214 milliárd dolláros várakozását és az első negyedéves 213,2 milliárd dolláros hiányt.

A fizetési mérleg vártnál is nagyobb hiánya elsősorban a magas olajárakra vezethető vissza, ami nem is csoda, hiszen az Egyesült Államok - amelynek lakossága alig valamivel több, mint a Föld teljes lakosságának négy százaléka - a bolygó energiafogyasztásának negyedét adja.

Az Egyesült Államok fizetésimérleg-hiányát a piacok elsősorban azért követik figyelemmel, mert annak növekedése, az ázsiai országok és a kőolaj-exportőrök feleslegével párosulva a világgazdaság lassulását okozhatja.

A negyedéves adat azonban nem változtatta meg érdemben sem az amerikai állampapírok, sem pedig a dollár árfolyamát, holott már az biztosnak tűnik, hogy a következő negyedévekben a hiány még tovább nő.

Amerikai elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy a befektetési jövedelmek egyenlege is negatív, ami arra utal, hogy immár a fizetési mérlegben is megjelent a hatása annak az eddig is közismert ténynek, hogy Amerika nettó adósnak számít.

Az ellenzéki demokraták szerint a fizetési mérleg növekvő hiánya Bush elnök szabadkereskedelmi politikájának kudarca, amely oda vezetett, hogy hatalomra jutása óta az országban hárommillió állás szűnt meg a termelő ágazatokban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást