Óriásbüntetés a Magyar Telekomnak

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 11. 13:10
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 100 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Telekom Nyrt.-re a T-Mobile jogsértő magatartása miatt - közölte a GVH. A telekommunikációs cég közölte: a GVH döntésével és a versenytanács szóban elhangzott indoklásával nem ért egyet.

A közlemény szerint a versenytanács augusztus 29-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Telekom Nyrt. T-Mobile üzletága által a Dominó Aktív díjcsomagról a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A versenyfelügyeleti eljárás tárgya a T-Mobile Dominó Aktív díjcsomag 2005 őszi bevezető reklámkampánya, illetve egy 2006 tavaszi népszerűsítő kampánya volt.

A GVH jogsértőnek ítélte, hogy a T-Mobile nem tájékoztatta a fogyasztókat arról a lényeges körülményről, hogy a 150 forintos időszaki díj ellenében nyújtott darabonként 15 forintos SMS-szolgáltatás kizárólag belföldi előfizetőknek küldött üzenetek esetében érvényesül.

Az is jogellenesnek minősült, hogy a televíziós reklámban, a buszmatricákon, az óriásplakátokon, illetve a kirakati plakátokon a fogyasztó számára nehezen észrevehetően közölte azt, hogy a percenként 15 forintos hívásdíj csak csúcsidőn kívül, csak hálózaton belül és vezetékes irányban érvényes.

A GVH nem fogadta el a T-Mobile azon álláspontját, hogy a fő üzenetben foglalt díjak érvényesíthetőségének feltételeit a fogyasztó, a reklám észlelését követően, több forrásból is megtudhatja, mielőtt előfizetett a díjcsomagra.

A T-Mobile perel

A telekommunikációs cég közölte: a GVH döntésével és a versenytanács szóban elhangzott indoklásával nem ért egyet.

A T-Mobile közleményéből kiderül, hogy a vállalat
a versenytanács írásos határozatának kézhezvételét és tanulmányozását követően a kérdést jogi útra tereli, és a bíróságtól kéri annak felülvizsgálatát.

A T-Mobile álláspontja szerint nem követett el jogsértést, és bízik abban, hogy ezt majd a bíróság is megállapítja, ahogy egy korábbi GVH-döntés esetében már megtette. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást