Feléljük, amink van

Infostart
2006. szeptember 5. 12:42
Csökkennek a lakossági vásárlások ebben az évben, a háztartások várhatóan felélik meglévő megtakarításaikat - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. A középső áfakulcs 5 százalékpontos emelése főként a nyugdíjasokat, valamint a bérből és fizetésből élőket érinti érzékenyen.

Folyamatosan növekszik a hipermarketek térnyerése a kereskedelmi forgalomban. A 2000-ben még csak 14 százalékos részesedéssel bíró bolttípus 2006-ban a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a napi fogyasztási cikkek forgalmának negyede, 2010-re pedig már 28 százaléka bonyolódik a hipermarketekben.

A hipermarketek mellett a diszkontok ugrásszerű növekedésére lehet számítani a következő néhány évben: 2006-ban a napi fogyasztási cikkek forgalmából várhatóan 17 százalékos részesedésre tesznek szert, 2010-re pedig már a hipermarketekét megközelítő, 24 százalékos diszkont-forgalomrészesedés várható.
A diszkontok helyett a nagyobb eladóterű boltok a népszerűek az országnak azokon a területein, ahol a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem, azaz az észak-nyugati és a középső régióban - emeli ki a tanulmány.

A szupermarketek visszaszorulóban vannak, és főként a Dél-Dunántúlon terjeszkednek. A kisboltok pedig leginkább az észak-keleti régióban számíthatnak viszonylag nagyobb vevőszámra és forgalomra, mert itt található a legkevesebb nagy eladóterű bolt - áll a felmérésben.

Minden bolttípusnak fel kell készülnie arra, hogy a forgalomnövekedés üteme csökkeni fog ebben az évben.

A statisztikák szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 2005-ben még 5,6 százalékkal nőtt, 2006 első félévében azonban az érték már csak 5,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakánál. A GfK szerint a megszorító intézkedések miatti vásárlóerő korlátozások, illetve az infláció várható gyorsulása, számottevően csökkentheti a lakossági vásárlásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezetõ igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást