Elfogadja-e a lakosság a 2008 végéig tartó megszorításokat?

Infostart
2006. szeptember 2. 15:58
A Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint kétséges, hogy a kormány meg tudja-e valósítani a konvergenciaprogramban foglaltakat. Rácz Margit ugyanakkor úgy látja, az Európai Unió elfogadja a programot.

A szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy a kovergenciaprogramban a rövidtávú stabilizációs intézkedések terhei nincsenek elválasztva a strukturális reformok növekvő terheitől.

Rácz Margit szerint a magyar lakosságot 2008-ig újabb és újabb megszorítások érik. A siker érdekében, ahhoz, hogy valóban be is folyjanak a várt összegek az államkasszába, az emberekkel is el kellene fogadtatni az intézkedéseket. Valamit elhatározni, és azt végig is vinni, nem ugyanaz - mutatott rá Rácz Margit.

Kétséges a megvalósíthatóság

"A megvalósíthatóságot illetően kételyeim vannak" - jegyezte meg a konvergenciaprogramra utalva a közgazdász.

A program előrejelzését, miszerint 2007-ben és 2008-ban lassul a növekedés, csökken a beruházások üteme, és stagnál - egyes vélemények szerint meg is nő - a munkanélküliség, Rácz Margit reálisnak tartja.

Kérdés: megtörténik-e valóban a szükséges változás?

Kérdés azonban, hogy ez alatt a két év alatt megtörténik-e az a változás, ami után ismét elő lehet venni 2009-ben az adócsökkentési programot, ahogy azt a kormány tervezi - hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: ehhez az kell, hogy a nagy ellátó rendszerekben elkezdődjön valamiféle privatizáció a lakosság egyetértésével.

Ezek nagyon nyitott kérdései a programnak - figyelmeztetett a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója.

A program gyenge pontja

A szakértő szerint a terv gyenge pontja az, hogy a megszorító csomagot végrehajtja-e a magyar lakosság, befolyik-e az a bevétel, amit várnak tőle, és ezután elindulnak-e a gazdaságélénkítő intézkedések.

Sokak szerint reményt jelentenek az uniós költségvetésben Magyarország rendelkezésére álló jelentős modernizációs források. Rácz Margit szerint azonban kérdés, hogy le tudja-e ezeket hívni Magyarország, illetve fel tudja-e úgy használni, hogy elindítson egy modernizációs növekedést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást