Nyakló nélkül vesszük fel a hiteleket

Infostart
2006. szeptember 1. 05:16
Túlságosan gyorsan növekszik a lakossági hitelkereslet - hívta fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Binder István szóvivő hozzátette: a hitelkereslet folyamatos emelkedése néhány éven belül a háztartások magas eladósodottságához vezethet.

Az elmúlt években rendkívül gyorsan nőttek a lakossági hitelek, és bár korábban elsősorban a lakáshitelek vezérelték ezt a növekedést, egyre inkább a fogyasztási hitelek veszik át a vezetést - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Binder István szerint ezzel párhuzamosan nő a késedelmes hitelfizetés, illetve a nem fizetők aránya is. Ennek következtében pedig kiszámíthatatlanabbá válik a hitelezés: a hitelintézetek nem látják, hogy a hitelek mögött pontosan milyen fedezetek vannak, és esetleg olyan lakossági ügyfelek sem kaphatnak hitelt a jövőben, akiknek korábban nem volt problémájuk a visszafizetéssel.

A lehetséges megoldásról szólva Binder István rámutatott: az uniós országok kétharmadában létezik pozitív adóslista, ami hozzájárul ahhoz, hogy egy magasabb eladósodottsági szint mellet is biztonságosabban működhessen a hitelkihelyezés.

Ha az adatvédelmi félelmeket el lehetne oszlatni, akkor Magyarországon is létre lehetne hozni egy listát, amely megkönnyítené a hitelelbírálást. Ez kizárólag a lakossági hiteleket tartaná nyilván, nem tartalmazna egyéb jövedelmi vagy vagyoni helyzetre vonatkozó adatokat - hangsúlyozta a PSZÁF szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást