Magyarországé a világ legnagyobb költségvetési hiánya

Infostart
2006. szeptember 1. 17:24
A magyar gazdaságot találta a legsebezhetőbbnek az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki jelentése a ház által folyamatosan figyelt feltörekvő térségen belül. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője az okok között a nagyon magas államháztartási és folyó fizetési mérleg-hiányát említette. Hozzátette: a magyar költségvetés idei hiánya a legmagasabb lesz a világon.

Egyáltalán nem volt meglepő a londoni Goldman Sachs felmérése - hangsúlyozta a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint a gazdasági szereplők és elemzők a jelentős ikerdeficit miatt eddig is különösen sebezhetőnek tartották Magyarországot.

Magyarország várhatóan a világ legmagasabb államháztartási hiányát produkálja az idén a GDP arányát tekintve, és a folyó fizetési mérleg hiányával szintén az első négy között van az ország - mutatott rá Suppan Gergely.

A jelentés politikai kockázatról is beszél, ám a Takarékbank elemzője szerint itt nem egy esetleges kormányválságra kell gondolni, hanem inkább annak a lehetőségére, hogy amennyiben a kormánypártok jelentős vereséget szenvednek az őszi választásokon, a pártokon belüli erők arra sarkallhatják a kormányt, hogy puhítson a benyújtott csomagon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást