Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A társadalombiztosítás miatt \"szállt el\" a költségvetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fejlesztés és az ellátórendszerek reformja szempontjából 2005 a stagnálás éve volt - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. Az ÁSZ megállapította, hogy a tb hatalmas hiányt termelt tavaly.

A szervezet csütörtökön mutatta be jelentését a tavalyi állami büdzsé végrehajtásáról.

Ennek kapcsán Kovács Árpád az InfoRádióban elmondta: a költségvetés egyetlen óriástételnél, a társadalombiztosítási kiadásoknál "szállt el", ez azonban bénítóan hatott más területekre is.

A büdzsé finanszírozhatóságát különböző vagyonelemek értékesítésével biztosította a kormány. Így folytatódhattak az autópálya-építések.

Kovács Árpád szerint a pénzügyi kormányzat sokat dolgozott, az egyensúlytalanság nem rajtuk múlott, hanem azon, hogy nem elég hatékony az államháztartás rendszere.

A politikai döntések kapcsán az ÁSZ elnöke azt mondta: érdemes lenne megvizsgálni, hogy az egyes határozatok után néhány héttel milyen kiadások terhelték a büdzsét.

Hangsúlyozta: a minisztériumok igazgatása kapcsán nem javult a fegyelem.

A számvevők ugyanazokon a helyeken visszatérően ugyanazokat a problémákat állapították meg.

Kovács Árpád úgy vélte, hogy javítana a helyzeten, ha a tárcák ugyanazokkal a megbízható köztisztviselőkkel dolgoznának, és nem szerveznék át évente kétszer a pénzügyi apparátusukat.