Konvergencia Tanács: csak lassan állhat helyre az egyensúly

Infostart
2006. augusztus 29. 13:29
A Konvergencia Tanács megfelelő alapnak tartja a kormány által aktualizált konvergencia programot ahhoz, hogy az államháztartás és ezen keresztül a gazdaság visszatérjen az egyensúlyi pályára.

Simor András, a testület tagja rámutatott: az elmúlt csaknem hat évben felhalmozott külső és belső egyensúlyhiányt csak hosszabb távon lehet felszámolni.

A Konvergencia Tanács azt javasolja, hogy legkésőbb 2008 második felében kezdjenek tárgyalásokat az euró magyarországi bevezetésének céldátumáról a parlamenti pártok és az érdekképviseletek.

A testület szerint ma nem lehet a piacok számára hiteles céldátumot meghatározni - tette hozzá Simor András.

A reformok elkerülhetetlenek

A tanács szükségesnek tartja, hogy a kormány egyebek mellett változtasson az adórendszeren, és alakítsa át a nagy ellátórendszereket.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon gyógyszergyár vezéigazgatója szerint egy jól átgondolt, kormányzati ciklusokon átívelő reformnak van esélye, ehhez azonban nem csak a pártok között, de a társadalomban is konszenzusra van szükség.

A tanács munkáját a társadalomnak kell megítélnie

A tanács igyekezett egy kritikus, semleges, politikamentes véleményt megformálni, annak érdekében hogy javuljon az ország hitelessége - vélekedett Bogsch Erik, aki szerint később dől majd el, hogy szükség lesz-e a munkájukra jövőben is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bogsch Erik, Richter Gedeon gyógyszergyár vezérigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az InfoRádió tudósítása a konvergenciatanács sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást