"A túlélés lehet a vállalatok célja"

Infostart
2006. augusztus 29. 06:53
Az elkövetkező két évben a vállalkozások célja a túlélés lehet - mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hamecz István hozzátette: a konvergenciaprogram hatására csökken a vállalati beruházások száma.

A szakember szerint romlik majd a vállalatok profitszerző képessége. Egyrészt azért, mert az adók emelése miatt növekednek a költségeik, másrészt a belföldi piac szűkülésével kevesebb bevételre tesznek szert a következő két évben a cégek.

Mindezek hatására a magyar gazdaság lassabb ütemben fejlődik a jövőben, mint a környező országoké. Az igazgató hozzátette: az ország részben most fizeti meg azt, hogy az elmúlt öt évben a költségvetési hiány 3-ról 10 százalékra emelkedett.

Az emelkedés ugyan gyorsította a gazdasági növekedést, most azonban kiderült, hogy hosszabb perspektívában sokkal kisebb ütemben tud növekedni a magyar gazdaság.

Hamecz István szerint az export azonban 10 százalékkal is bővülhet jövőre, így azok a vállalatok vannak kedvező helyzetben, amelyek külföldi piacra is termelnek.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint az európai uniós pénzek nem lesznek közvetlen hatással a gazdaság növekedésére. Mint mondta, a korábban csatlakozott országok példája azt mutatja, hogy hiába támogatott az unió egy iparágat, a helyi kormány a kiegyenlítődés érdekében egy másikat preferált. Így az országok szintjén az uniós preferenciák elmosódtak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hamecz István a gazdasági növekedésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az MNB igazgatója a konvergenciaprogram hatásárõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást