Draskovics: "ellébecoltuk az elmúlt esztendőket"

Infostart
2006. augusztus 28. 13:18
A kormány legfőbb feladata megszerezni a reformok megvalósításához szükséges társadalmi és szakmai támogatást - hangsúlyozta Draskovics Tibor, az Államreform-bizottság vezetője. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a politika túl sokáig ködösített a gazdaság és az ország helyzetéről, bizonytalanságot keltve a társadalomban.

A reformok legfontosabb célja a fenntartható finanszírozás megteremtése, a közszolgáltatások finanszírozásának javítása és az igazságosabb hozzáférés kialakítása - mondta Draskovics Tibor az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma által rendezett konferencián.

Az Államreform-bizottság elnöke szerint felül kell vizsgálni az állami közfeladatok körét.

A közoktatást említve Draskovics Tibor megjegyezte: felmerül például a kérdés, hogy feladata-e az államnak az évi 15 milliárd forintba kerülő tanórán kívüli művészeti oktatás finanszírozása az iskolákban.

Hozzátette: a közszolgáltatásoknak alkalmazkodniuk kell a demográfiai változásokhoz, figyelembe kell venniük, hogy folyamatosan öregszik a népesség.

"Be kell ismernünk, ellébecoltuk az elmúlt esztendőket, ezért lehet, hogy ma ennyi területet kell egyszerre megreformálni" - fogalmazott Draskovics Tibor.

A politika túl sokáig ködösített

Az Állami Számvevőszék elnöke az átláthatóság és elszámoltathatóság hiányát sérelmezte. Az embereknek tisztában kell lenniük a valós helyzettel, hogy ne legyenek ábrándjaik - hangsúlyozta Kovács Árpád.

A politika a rövid távú békét, a népszerűséget szem előtt tartva túl sokáig ködösített a helyzetről, ezzel növelve a társadalmi bizonytalanságot - vélekedett Kovács Árpád.

Az Állami Számvevőszék hétfőn délután adja ki részletes állásfoglalását a konvergencia-programról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást