Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németországban csökken a költségvetési hiány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A növekvő adóbevételek eredményeképpen Németországban az esztendő első felében 2,5 százalékra csökkent a költségvetési hiány. Így minden jel arra vall, hogy Berlin már idén eleget tehet az európai stabilitási szerződés követelményeinek.

2002 óta a német költségvetés minden évben túllépte a stabilitási paktumban meghatározott 3 százalékos felső határt, és ezért Brüsszelben büntető intézkedéseket vettek fontolóra.

A német statisztikai hivatal jelentése szerint az állami bevételek 3,2 százalékkal nőttek január óta. Ez részben a munkanélküliség szerény, de állandó csökkenésére vezethető vissza, részben pedig a gazdasági élet lassú fellendülésére.

A termelés növekedésével járó adóbevételek csaknem 5,5 százalékkal emelkedtek, a nemzeti bank nyeresége pedig csaknem egyharmaddal nőtt, ami szintén az államkasszát gazdagította.

Tény, hogy a költségvetési hiány az év első felében már 2,5 százalék alá süllyedt, így Peer Steinbrück pénzügyminiszter várhatóan már idén megvalósíthatja azt az ígéretét, amelyben elkötelezte magát, hogy maradéktalanul eleget tesz a valutaegységbe tömörült országokra kötelező stabilitási szerződés előírásainak.

Pénzügyi körök azonban nem tartják kizártnak, hogy az év második felében - kiváltképpen az energiahordozók tetemes drágulása miatt - megtorpan a trend, és ennek következtében a költségvetési egyenleg nem javul tovább.