Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az elemzők nem bíznak a hiány tartós csökkenésében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb negyed vagy fél százalékpontos jegybanki kamatemelést vár hétfőre az elemzők túlnyomó többsége - derül ki a Reuters augusztusi felméréséből. Az euró bevezetése az elemzői konszenzus szerint 2013 előtt valószínűtlen.

A júliusi fél százalékpontos kamatemelés után az elemzők túlnyomó többsége szerint ebben a hónapban sem tart szünetet a kamatemelésben a Monetáris Tanács.

A kamatlépés nagyságát illetően azonban erősen megoszlanak a vélemények. A Reuters felmérésében résztvevő 23 elemző közül tíz a 6.75 százalékos alapkamat negyed százalékpontos emelését jósolta hétfőre, kilencen fél százalékpontos lépést valószínűsítettek és csak négy elemző szerint marad változatlan az alapkamat.

Jelentős forintgyengülést már nem várnak

A forint gyengélkedése az euróval szemben az előrejelzések szerint már nem vezet vissza a júniusban 285 forint körüli értéket elért mélyponthoz, sőt a konszenzus szerint a forint az év végére a 270 forintos szintig erősödhet.

A 2008-as inflációs előrejelzés viszonylagos javulása és a forint várt enyhe erősödése azonban az előrejelzések szerint nem csökkenti annyira az inflációs kockázatokat, hogy ez megállítsa az MNB monetáris szigorítási ciklusát. Sőt, a konszenzus szerint az év végére 7 és fél százalékra emelkedhet a jegybanki alapkamat mértéke.

A jövő évi prognózisok szerint az MNB mindössze fél százalékpontot vághat vissza a kamatból.

Nem bíznak a programban

A hét elején bejelentett konvergenciatervezet megítélése az elemzők között vegyesen alakult: a hiánylefaragási tervet csak a jövő évre tekintik hitelesnek, a későbbi évek tekintetében meglehetősen szkeptikusak. A hiány 2009-re már 3.2 százalékra csökkenne a terv szerint, és ez a kormány szerint lehetővé tenné az euró bevezetését akár már 2011-ben is.

Az elemzők azonban nem látnak garanciát arra, hogy a 2007-et követő években is a konvergenciatervnek megfelelően csökken tovább az államháztartás hiánya, így a forintot az elemzői konszenzus szerint csak 2013-ban válthatja fel az euró.