Drágul a hús

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 23. 14:14
A Hússzövetség a hús és hústermékek árának 10-25 százalékos emelkedését tartja valószínűnek az áfa-változás, az energiaár-emelés, a vállalkozások adó- és járulékterheinek növekedése miatt.

A szövetség közleménye szerint a vágóhidak és húsfeldolgozók költségeit jelentősen növeli az iparág által felhasznált energiahordozók árának emelkedése, a adóteher-növelésről szóló döntés.

A forint euróhoz mért árfolyamának gyengülése nemcsak a devizában felvett adósságok törlesztő részleteit emeli meg, hanem az importból származó anyagok árát is.

Az elmúlt hónapok, de különösen az elmúlt hetek során a keresleti piac miatt az egész Európai Unióban jelentősen megemelkedett az élősertés, illetve a sertéshús ára.

Az élősertés ára a nyár folyamán 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, az állattenyésztés költségeinek várható növekedése miatt jelentős csökkenés a közeljövőben nem várható.

Ezért a húsipar által előállított termékek értékesítési árát is emelni kell. A vállalkozások ezeket a hatásokat hatékonyságjavítással nem tudják ellentételezni - áll a közleményben.