Az életbiztosítások egy része után is kell kamatadót fizetni

Infostart
2006. augusztus 22. 14:10
Az életbiztosítások után is kell fizetni kamatadót, de csak akkor, ha megtakarításos elemet is tartalmaz, illetve 10 évnél rövidebb futamidőre szól - mondta az InfoRádióban a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Marczi Erika szerint a szeptember 1-je előtt megkötött biztosításokra nem vonatkozik a 20 százalékos kamatadó.

A kockázati és a 10 évre vagy annál hosszabb tartamra megkötött életbiztosítások után nem kell kamatadót fizetni.

A megtakarításos elemeket is tartalmazó, 10 évnél rövidebb életbiztosításokra, illetve azoknál a biztosításoknál, amelyek 10 évnél ugyan hosszabbak, de az ügyfél nem várja meg a lejáratot, hanem visszavásárlással megszünteti előbb a szerződést, kell kamatadót fizetni - mondta Marczi Erika.

A MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke ugyanakkor kiemelte: nem kell attól tartani, hogy a lejárati összeg, vagy a visszavásárlás 20 százalékkal kevesebb lesz, hiszen a kamatadó alapja az a többlet, amennyivel az illető többet kap vissza a biztosítótól, mint amennyit befizetett.

A kamatadót a biztosító számolja ki és vonja le - tette hozzá Marczi Erika, aki szerint a biztosítók úgy értelmezik a törvényt, hogy a kamatadó csak a szeptember 1-je után kötött szerződésekre vonatozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást