eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Visszaszámlálás: még olcsóbban vehetünk élelmiszereket

Már csak néhány napjuk van a magyarországi vállalkozásoknak, hogy áttekintsék a többi mellett az élelmiszervásárlásra vonatkozó szerződéseiket. Szeptembertől ugyanis ezek után már nem 15, hanem 20 százalékos áfát kell fizetni.

Szeptember 1-jétől változnak az áfakulcsok. Egy sor termék és szolgáltatás kerül a 20 százalékos, legfelső kulcsba. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke azt mondta: a cégeknek meg kell nézni, hogy milyen teljesítéseket írtak elő a szerződéseikben, mert az áfa mértékét ettől függően kell megállapítani és fizetni.

Vadász Iván az InfoRádióban azt mondta: a változás főleg az élelmiszereket, a tömegközlekedést és a vendéglátásban nyújtott szolgáltatásokat érinti.

Azoknál a szerződéseknél, amelyek folyamatos teljesítésről szólnak, nem mindegy, hogy a megrendelő mikor fizet a megrendelt áruért. Az áfaszabályok változása előtt ugyanis olcsóbban megúszhatja a vásárlást.

Aki pedig még szeptember előtt előleget fizet egy szállítónak, az után szintén csak 15 százalékos áfát kell fizetni. A kifizetés szeptemberre átnyúló részét azonban már 20 százalékos adó terheli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×