Visszaszámlálás: még olcsóbban vehetünk élelmiszereket

Infostart
2006. augusztus 21. 05:22
Már csak néhány napjuk van a magyarországi vállalkozásoknak, hogy áttekintsék a többi mellett az élelmiszervásárlásra vonatkozó szerződéseiket. Szeptembertől ugyanis ezek után már nem 15, hanem 20 százalékos áfát kell fizetni.

Szeptember 1-jétől változnak az áfakulcsok. Egy sor termék és szolgáltatás kerül a 20 százalékos, legfelső kulcsba. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke azt mondta: a cégeknek meg kell nézni, hogy milyen teljesítéseket írtak elő a szerződéseikben, mert az áfa mértékét ettől függően kell megállapítani és fizetni.

Vadász Iván az InfoRádióban azt mondta: a változás főleg az élelmiszereket, a tömegközlekedést és a vendéglátásban nyújtott szolgáltatásokat érinti.

Azoknál a szerződéseknél, amelyek folyamatos teljesítésről szólnak, nem mindegy, hogy a megrendelő mikor fizet a megrendelt áruért. Az áfaszabályok változása előtt ugyanis olcsóbban megúszhatja a vásárlást.

Aki pedig még szeptember előtt előleget fizet egy szállítónak, az után szintén csak 15 százalékos áfát kell fizetni. A kifizetés szeptemberre átnyúló részét azonban már 20 százalékos adó terheli.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást