Londonban még a 2014-es magyar euró-csatlakozásban sem biztosak

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 18. 19:35
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a magyar konvergencia-program kiszivárgott részletei alapján Magyarország 2014-es euróövezeti csatlakozása sem biztos.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege úgy véli: a magyar gazdaság nem tudja teljesíteni a közös európai valuta bevezetéséhez szükséges kritériumokat 2012-re, így a 2014-es csatlakozás is kétségessé vált.

Az elemzők úgy vélik: az államháztartási hiánycél további emelésével hiteltelenné válnak a tervezett reformintézkedések.

A Dresdner Bank szakértői szerint ismét jelentősen gyengülhet a forint, de a Magyar Nemzeti Bank csak akkor emel kamatot, ha az euró árfolyama eléri a 285-290 forintot.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni részlegének elemzése szerint mindig is valószínűtlen volt, hogy Magyarország 2010-re teljesíteni tudja a maastrichti feltételeket.

Az elemzők úgy vélik: az euró bevezetésének valószínű dátuma 2014, de ez is bizonytalanná válhat a következő választások előtt ismét lazulni fog a költségvetési fegyelem.