Ötmilliós közbeszerzési bírság a Nemzeti Autópálya Zrt.-nek

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 16. 15:07
Ötmillió forintra bírságolta meg a Nemzeti Autópálya Zrt.-t a Közbeszerzések Tanácsa, mivel indok nélkül alkalmazott hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást. Súlyosbító körülmény volt, hogy a cégnek már több hasonló ügye is volt az idén.

A közbeszerzési törvény szerint csak akkor választható hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás, ha speciális műszaki, technikai okok indokolják azt, hogy csak egy - vagy néhány - cég képes elvégezni a munkát.

Ez azonban a kifogásolt esetben nem állt fenn, hiszen a feladatot számos más cég is el tudta volna végezni. Tény, hogy a nála meglévő adatok birtokában a Magyar Közút Kht. előnnyel indulhatott volna a versenyben, de ez nem ok a verseny mellőzésére.

Az ötmillió forintos bírság kiszabásakor a döntőbizottság három súlyosbító tényezőt is figyelembe vett. Egyrészt magas volt a közbeszerzés értéke, az előzetesen várt 200 millió forint helyett végül 223 millió forintról született megállapodás, másrészt pedig a szerződéskötés után a jogsértés már nem orvosolható.

A döntőbizottság figyelembe vette azt a tényt is, hogy a Nemzeti Autópálya Zrt.-nek az idén már több ilyen ügye is volt. Akkor kétszer egymillió forintot kellett fizetnie.

A határozat a legújabb Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.