eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Miért éppen Alaszka (csődje)?

Alaszka kormányzója szerint a BP kőolajvezetékének cseréje a csőd szélére sodorhatja a szövetségi államot.

A BP kedden jelentette be, hogy részben vagy teljesen le kell állítaniuk az Alaszkán áthaladó 1300 kilométeres kőolajvezetéket, mert több szakasza átrozsdásodott és néhány helyen szivárog is.

A csővezeték egyben a Prudhoe-öbölbeli olajkitermelés felfüggesztését is jelenti, ami az Egyesült Államok energiamérlege szempontjából jelentős, de nem kritikus mennyiség, ugyanis az ott kitermelt napi 400.000 hordó a teljes amerikai olajtermelés nyolc százaléka.

Alaszka viszont nagyon rosszul jár. A negyvenkilencedik szövetségi állam, amelyet az Egyesült Államok 1867-ben vett meg a cári Oroszországtól 7 millió 200 ezer dollárért, szinte kizárólag az olajkitermelésből él.

A kőolaj utáni bányajáradék és adó teszi ki az alaszkai kincstár bevételének 89 százalékát, ugyanis az eszkimók földjén nincs sem személyi jövedelemadó, sem állami forgalmi adó.

A BP vezetékének leállása miatt az alaszkai kincstár napi 6 millió 400 ezer dollár bevételtől esik el. A kormányzó elmondta, hogy e nélkül a bevétel nélkül két hónap alatt kiürül az államkassza.

Márpedig ha a vezeték 26 kilométeres, rozsdás szakaszának cseréjét nem tudják megoldani leállás nélkül - és egyelőre úgy néz ki, hogy nem tudják - akkor a munka jövő tavaszig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×