Csökkent az államháztartási hiány júliusban

Infostart
2006. augusztus 8. 18:58
Az államháztartás júliusban 33 milliárd forint többlettel zárt, így az első hét havi pénzforgalmi deficit 1.252 milliárd forint. Ez az éves előirányzat 71 százaléka.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője az InfoRádióban elmondta, hogy a többlet elsősorban a második negyedéves áfabefizetéseknek és a kedvezőbb kamatkiadásoknak volt köszönhető.

Az elemző megjegyezte, hogy júliusban általában kedvezőbben alakul az államháztartás hiánya, mint a többi hónapban. Suppan Gergely szerint az államháztartási hiánycél megemelése után a 71 százalékos adat már nem tűnik különösen aggasztónak.

"Van egy olyan 100 milliárd forntos tétel a teljes tervezett hiánytöbbletben, aminek eddig nem közölték hivatalosan a célját, de több ügy is függőben van, így még a ferihegyi repülőtérrel kapcsolatos különböző perekre és az orvosi ügyeleti díjak kifizetésére is jelentős összegek kellhetnek" - tette hozzá Szuppán Gergely.

A Takarékbank elemzője az InfoRádióban kockázati tényezőnek nevezte azt is, hogy a költségvetési hiánycél megemelésekor nem számolt a kormány a kamatkiadási oldal jelentős megugrásával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást