Nyilvánosságra kerülhet a Coca-Cola és a Pepsi titka?

Infostart
2006. augusztus 7. 09:23
A gazdaságtörténet talán leginkább féltve őrzött titkaira derülhet fény, miután az indiai legfelsőbb bíróság felszólította az üdítőital-gyártó Coca-Cola és Pepsi cégeket, hogy egy nyilatkozatban tüntessék fel termékeik pontos összetevőit.

Hétpecsétes titokként őrzi a Coca-Cola és a Pepsi is üdítőitalaik összetevőinek titkát. Ennek fényében különösen érdekes az indiai legfelsőbb bíróság határozata, melyben arra kötelezi a két céget, hogy hozzák nyilvánosságra a pontos összetevőket.

A felszólítás azután érkezett, hogy egy tanulmányban megjelent: a kólákban növényvédő szer összetevőit találták. A vállalatok egy hónapot kaptak arra, hogy a válaszokat eljuttassák a bíróságra.

A vizsgálat során egyébként a két cég összesen 11 termékében találtak veszélyes anyagokat. Az ügyészek azt szeretnék elérni, hogy teljesen betiltsák az indiai piacon monopolhelyzetet élvező amerikai gyártók termékeit.

A két vállalat természetesen tiltakozik, azzal érvelve, hogy számukra a vásárlók elégedettsége a legfontosabb, ráadásul termékeik színvonala az egész világon megfelel a nemzetközi fogyasztóvédelmi szabályoknak.