Itt a megszorító csomag, most vegyen lakást!

Infostart
2006. augusztus 3. 22:15
A kormány megszorító csomagja következtében várhatóan még jobban visszaesik a lassan háromnegyed éve stagnáló lakáspiac - mondta el az InfoRádiónak Petz Raymund a GKI kutatásvezetője. Áprilisban még 75 ezer háztartás akart új otthont vásárolni, mostanra azonban felük már lemondott erről.

A lakáspiacot háromnegyed éve a stagnálás jellemzi, ami egy jelentős túlkínálatot takar mind az új, mind a használt lakások piacán. Petz Raymund szerint a megszorítások hatására várhatóan még inkább visszaesnek a lakáseladások.

A megszorító csomag gyakorlatilag a felére mérsékelte a lakosság ingatlanvásárlási és felújítási terveit. Áprilisban még bizakodóak voltak az ember, 75 ezer háztartásban nyilatkoztak úgy, hogy új lakást vennének. Ez a tendencia azonban megtört, és lakásvásárlást, illetve felújítást tervezők számára közel a felére, 38 ezer háztartásra esett vissza.

Bár a raktár- és irodapiacon is kisebb csökkenés tapasztalható, de a GKI kutatásvezetője szerint komoly visszaesésről egyelőre nem lehet beszélni. Az üzlethelyiségek piaca ugyanakkor már egy fél éve komoly fellendülést mutat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást