Merre gyűrűzik tovább az energiaár-emelkedés?

Infostart
2006. augusztus 1. 14:56
Az energiahordozók augusztus 1-jei áremelkedése előbb-utóbb megjelenik más termékek fogyasztói árában is. Azt azonban, hogy mikor, és milyen mértékben, nehéz előre megjósolni, különösen azoknál a termékeknél, ahol az éles verseny arra készteti a termelőket, hogy amíg bírják, addig viseljék ők a megnövekedő költségeket.

Az ipar belföldi értékesítési árindexében közvetlenül is megjelenik az energiaár-emelés hatása, a különböző erőműveknél és termelőegységeknél a következő hónapokban érvényesítik az emelést - mondta az InfoRádióban a Központi Statisztikai Hivatal illetékes osztályvezetője.

Józsa Balázs szerint a többi termékcsoportnál nehéz megmondani, hogy mikor és milyen mértékben érvényesül az energiahordozók árának emelése.

A szakember szerint az energiaigényes szektorokban is a specifikus iparágtól függ az, hogy a fogyasztói árakban mennyire jelenik majd meg az energiaár-emelés. Azokban az iparágakban, ahol nagyon éles a verseny, ott kénytelenek lesznek a cégek legalább részben maguk vállalni a megnövekedett költségeket.

Azok a cégek fogják tudni jobban érvényesíteni a magasabb energiaárakat a fogyasztói áraikban, amelyek meghatározó vagy monopolhelyzetben vannak egy-egy piacon - mutatott rá Józsa Balázs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást