Az elemzők üdvözlik a kormány lépéseit, de temetik az eurónkat

InfoRádió / MTI
2006. július 26. 12:40
Összességében kedvező fogadtatásra lelt a londoni elemzőknél Veres János pénzügyminiszter keddi bejelentése arról, hogy a kormány az autópálya-építési kiadásokat ezentúl a költségvetésen belül számolja el. Az elemzők szerint Magyarország ezzel gyakorlatilag feladta a 2010-es eurócsatlakozási céldátumot.

A JP Morgan globális befektetési csoport londoni részlege 2006-ban 10,3 százalékos államháztartási hiánnyal számol, és mivel kételyei vannak a konszolidáció további ütemével kapcsolatban, még 2008-ra is 6 százalék körüli deficitet vár.

Az elemzők továbbra is 2014-re jósolják Magyarország euróövezeti csatlakozását.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő július elején közölte: az egyensúlyi csomaggal együtt is a GDP 11 százalékára várja az idei magyar államháztartási hiányt.

A Goldman Sachs befektetési csoport elemzése szerint Magyarországnak jelenleg nincs egyértelmű eurócsatlakozási céldátuma.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének elemzése üdvözli, hogy a magyar kormány a jelek szerint most már mindinkább igyekszik átláthatóbbá tenni a költségvetési elszámolásokat, amit markáns változásnak nevez a korábbi gyakorlathoz képest.