Euró csak 2013-ban?

Infostart
2006. július 20. 12:01
Magyarország a bejelentett költségvetési kiigazító lépések ellenére várhatóan csak 2013 körül vezetheti be az eurót - vélte a Reuters júliusi felmérésében résztvevő elemzők többsége. Nagy többségük azt várja, hogy hétfőn ismét kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank, a legtöbb elemző szerint negyed százalékponttal.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége a bejelentett jelentős kiigazítás ellenére sem tartja reálisnak azt a programot, amely 2010-re bevezethetővé tenné Magyarországon az eurót. A tizenkét választ adó elemző fele 2013-ra tette az eurózónához való csatlakozást, hárman 2014-re és hárman 2012-re.

A 2010-es belépést annak ellenére is valószínűtlennek tartják az elemzők, hogy előrejelzéseik szerint a kiigazítás következtében még a tervezettnél is nagyobb mértékben csökkenhet az államháztartás hiánya.

Mekkora lesz a hiány?

Az elemzők konszenzusa szerint a nyugdíjreform költségeivel együtt a GDP 8.5 százaléka lehet idén az államháztartás hiánya, jövőre pedig 5.6 százalék. A nyugdíjreform költségeire idén 1.4-1.5 százalékot, jövőre pedig 0.9 százalékot vonhat le Magyarország a hiányból, az elemzői konszenzusok tehát 2006-ra 7.0-7.1, 2007-re pedig 4.7 százalék korrigált hiánynak felelnek meg.

Az intézkedések hatására jövőre a kormányzat szerint 5.5 százalék körülire gyorsulna az éves átlagos infláció, 2008-ra újra három százalékra lassulna, a gazdasági növekedés pedig jövőre két százalékra esne vissza az idei négy százalék feletti ütemről.

Az elemzők magasabb inflációt (2007-re hat százalékot, 2008-ra 3.6 százalékot) és gyorsabb növekedést (2007-re 2.5 százalékot) jeleznek előre. A magasabb infláció és gyorsabb növekedés a tervezetthez képest több költségvetési bevételt jelenthet.

Hétfőn kamatot emel a jegybank?

Az adó- ás áremelések, illetve a forint gyengülése miatt megnövekedett inflációs kockázatokra az MNB az elemzők túlnyomó többsége szerint hétfőn újabb kamatemeléssel válaszol.

A legtöbb elemző - a felmérésben 16-ból kilenc - szerint hétfői ülésen újra negyed százalékponttal, 6.5 százalékra emeli a kamatot a jegybank. Öten ennél nagyobb, fél százalékpontos emelést valószínűsítettek, ketten viszont arra számítottak, hogy nem változik a kamat.

Erősödő forint

Az elemzők konszenzusa, hogy a várható hétfői kamatemelés még nem lesz az MNB új monetáris szűkítési ciklusának a vége: az év végére a kamat 7.0-7.25 százalékra emelkedhet tovább. 2007-ben azonban a várakozás szerint a bank visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz és az év végére 6.5 százalék lehet a kamat.

A felmérésben kilenc elemző közül csak három jósolta, hogy a forint még nem érte el idei mélypontját. A konszenzusok szerint a jövő hónap végén 277, az év végén ennél erősebb, 270, a jövő év végén pedig még erősebb, 260 lehet az euró elleni forintárfolyam.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást