Dübörög a bevallás, büntet az APEH

Infostart
2006. július 20. 15:52
Akár 200 ezer forintos bírságra is számíthat az a vállalkozás, amely elmulasztja beadni bevallását az általa fizetett egyes járulékokról csütörtök éjfélig. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke az InfoRádióban elmondta: ez a bevallás jóformán minden vállalkozást érint.

Ruszin Zsolt közölte: az adóhatóság olyan instrukciókat kapott a Pénzügyminisztériumtól, hogy szigorítani kell az előrefizetést, ezért kell bevallást tenni az előlegekkel kapcsolatban.

A szakember szerint ez az új bevallási kötelezettség nehezen egyeztető össze a kormány adózási adminisztáció-csökkentést hirdető elképzeléseivel.

A szóban forgó 0619-es bevalláson négy kategória szerepel: szakképzési hozzájárulás, innovációs járulék, rehabilitációs hozzájárulás és a kulturális járulék.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke hangsúlyozta: ezek közül a szakképzési járulékot fizetnie kell a gazdasági társaságoknak, a szövetkezeteknek, az ügyvédi irodáknak és az szja törvény alá tartozó egyéni vállalkozóknak, az általányadót fizető egyéni vállalkozók kivételével.

Ezért a 0619-es bevallást legkésőbb június 20-án mindenkinek be kell adnia, aki foglalkoztatásra alkalmas - tette hozzá.

Ruszin Zsolt kiemelte, hogy az evásokat a 0619-es bevallás nem érinti, ők az éves bevallásukon fizetnek majd szakképzési hozzájárulást.

Nincs bocsánat

A könyvelési szakember szerint arra lehet számítani, hogy az adóhatóság kulcsbevallásként kezeli majd a 0619-est, vagyis megbírságolja a késve fizetőket.

A jogszabály 200 ezer forintos felső limitet ír elő a nem magánszemély vállalkozókra, a magánszemélyekre pedig 100 ezrest.

Ha valakinek nem volt hasonló mulasztása korábban, 20 és 50 ezer forint között várhatja a bírságot - fűzte hozzá Ruszin Zsolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást