Versenybe száll az Airbus

Infostart
2006. július 18. 10:59
A rivális Boeing mögött lassan lemaradó Airbus az angliai Farnboroughban jelentette be, hogy olyan új utasszállító fejlesztésén dolgozik, amitől a hátrány ledolgozását reméli.

Az Airbus új, a tervek szerint 2012-re elkészülő modellje egyelőre az A350 XWB nevet viseli, ahol az XWB különlegesen széles testet jelent. Az eredeti a 350-es terveiről 2004-ben beszélt először az Airbus. Ez a gép lett volna hivatott versenyezni a Boeing 787-es, Dreamliner gépével, amelynek első példányai 2008-ra készülnek el.

A két óriáscég közötti verseny a piac legértékesebb szeletében, a nagy hatótávolságú, közepes méretű gépek terén éleződött ki leginkább, hiszen ezekből évente 35 milliárd dollár értékben vásárolnak a légitársaságok.

Tavaly kezdtek lemaradni

Tavalyig öt éven át az Airbus több megrendelést kapott, mint a Boeing, az A350-es azonban nem nyerte meg a légitársaságok tetszését: arra panaszkodtak, hogy nehezebb, lassúbb és kevesebb utast tud szállítani, mint a vetélytárs Dreamliner.

Az Airbus a válságra vezetőcserével válaszolt: július hetedikén a francia Christian Streiff lett a cég új elnök-vezérigazgatója. Az 52 éves Streiff kiváló vezető hírében áll, ám eddigi szakmai karrierje során csak az üveg- és kerámiaiparban dolgozott, ezért az elemzők egyelőre kivárnak a vezetőváltás megítélésében.

Ötmilliárd euróért fejlesztene

Streiff Farnboroughban elismerte, hogy az Airbus válságban van, ezért is jelentette be az új gép egyelőre vázlatos terveit. Az A350-es új változata Streiff elképzelései szerint egy arasszal lenne szélesebb a Dreamlinernél, és a turistaosztályon kilenc sor szék férne el.

Az új vezér szerint a gép 2012-re készülne el, négy évvel a rivális Boeing utasszállítója után, és a fejlesztés nagyjából ötmilliárd eurót követelne. Azt azonban még nem tudta megmondani, miből fogják finanszírozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást