Még mindig nem érkezett meg az ígért támogatás

Infostart
2006. július 18. 17:11
A korábbi ígéretekkel ellentétben még mindig nem kaptak kártérítést a Bács-Kiskun megyei gazdák a madárinfluenza miatt leölt állataik után. Az állattartók ezért a földművelésügyi tárca előtt demonstrálnak.

A megyei termelők azt szeretnék, ha kormánybiztost neveznének ki a problémáik komlpex kezelése érdekében - mondta a megmozdulás szervezője.

Sörös Lajosné emlékeztetett arra, hogy a mezőgazdasági miniszter azt ígérte, a levágások után egy hónapon belül megkapják a gazdák a kártérítést.

A határidő már lejárt, pénzt azonban még senki nem kapott a tárcától.

Problémáik azonban ennél súlyosabbak. Az állatlevágások miatt sokaknak már nincs munkájuk; leálltak a keltetők, és a takarmánykeverők sem dolgoznak.

A gazdák segítséget várnak ahhoz, hogy tevékenységüket újrakezdjék.

Szeptembertől pályázhatnak a gazdák a madárinfluenza miatt elszenvedett közvetett káraik enyhítésére - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az InfoRádióban.

A támogatással azt a kárt próbálja a tárca fedezni, hogy a gazdák a madárinfluenza miatti intézkedések miatt nem tudták eladni a szárnyasaikat.

A szóvivő hozzátette: a támogatás kifizetéséig ingyen takarmányt biztosít az állam a gazdáknak, de az egyéb felmerülő költségekre nem tudnak támogatást adni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
FVM válasz a gazdáknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást