Financial Times: Magyarország a széllel szemben halad

InfoRádió / MTI
2006. július 18. 11:33
A Financial Times szerint ellentétesek a külföldi befektetésekért versengő kelet-európai térségben uralkodó folyamatokkal a Magyarországon elfogadott adóemelések. A tekintélyes brit pénzügyi lap - a magyarországi amerikai kereskedelmi kamara elnökére hivatkozva - azt írta: a térségben adóverseny van, de Magyarország a széllel szemben haladt.

A Financial Times emlékeztetett: Magyarországra tavaly rekordszintű, 5,4 milliárd eurónyi közvetlen befektetés érkezett, és ezt csak a jóval népesebb Lengyelország tudta túlszárnyalni 800 millió euróval.

A lap rámutat arra, hogy a verseny egyre fokozódik Közép- és Kelet-Európában. Románia tavaly például mindenki másnál gyorsabban tudta növelni a közvetlen külföldi tőkebefektetések volumenét - 5 milliárd euróra -, Szlovákia pedig az adóreformoknak köszönhetően komoly versenytársa lett nagyobb szomszédainak.

Magyarország adót emel

A lap Magyarország kapcsán külön megemlíti a Hankook dél-koreai gumiabroncsgyártó vállalatot, amely félmilliárd euróból épít gyárat Dunaújvárosban.

Az elemzésben ugyanakkor hangsúlyozzák: miközben a környező országok adócsökkentésbe kezdtek, Magyarország a magas költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetett takarékossági intézkedések részeként emeli például a társasági adót és az egyéni egészségbiztosítási járulékot.

A Financial Times által megkérdezett cégvezetők ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy magyarországi befektetéseik hosszú távú kilátásai nem változtak.