A megszorítások menetrendje - mire készüljünk?

Infostart
2006. július 18. 05:24
Az áfa szeptember elsejétől, az egyszerűsített vállalkozói adó, azaz az eva október elsejétől emelkedik, miután Sólyom László államfő aláírta a pénzügyi tárgyú törvények módosítását.

Szeptember elsejétől nő az autók átírási díja: személyautóknál 1890 köbcentiméterig a jelenlegi 15 forintról 18-ra emelkedik a díj, a nagyobb motorral rendelkező kocsiknál pedig 24 forintot kell majd fizetni a jelenlegi 20 forint helyett.

Szintén szeptembertől változik a jövedéki adótörvény, és az áfa is idén szeptembertől emelkedik 15-ről 20 százalékra. A taxiórákat és a pénztárgépeket pedig november végéig kell átállítaniuk a fuvarozóknak, illetve a kereskedőknek.

Ugyancsak szeptembertől terheli 20 százalékos adó a megtakarításokat, valamint az árfolyamnyereséget.

Az egyszerűsített vállalkozói adó mértéke október elsejétől nő az eddigi 15-ről 25 százalékra.

2007-es változások

2007. január elsejétől változik a személyi jövedelemadó és a társasági adó törvény. Előbbi esetében 3.9 millió éves jövedelemig lehet adókedvezményt igényelni, ez a határ jelenleg 6.5 millió.

2007. január elsején megszűnik a súlyadó, amelyet az autó teljesítménye és kora alapján számított járulék vált föl.

A cigaretta jövőre kétszer is drágul majd, mert megemelik az adótartalmát 2007. április elsején, majd pedig szeptember elsején.

A társasági adó esetében a közhasznú-, a kiemelten közhasznú társaságok és a szociális szövetkezetek adóalapját megállapító szabályok csak jövő év közepén, július elsején lépnek hatályba.