Budapest, Te (nem is olyan) drága!

Infostart
2006. július 17. 20:35
Budapest a 93. legdrágább város a világon - állapítja meg egy brit tanulmány. A rangsort továbbra is a norvégiai Oslo vezeti, a legolcsóbb pedig az iráni főváros, Teherán.

Bár a legdrágább amerikai város, New York csak a 22. helyen áll az Economist Intelligence Unit 130-as listáján, az európai és az ázsiai városok, valamint az amerikai települések árai között nem olyan nagy a különbség, mint egy évvel ezelőtt.

Jon Copestake, a felmérés készítője a tendencia okairól az InfoRádióban azt mondta: az elmúlt egy évben az euró és az európai nemzeti valuták is gyengültek a dollárhoz képest, az infláció pedig az európainál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államokban, így csökkent a különbség az amerikai és az európai városok árszínvonala között.

A listát továbbra is Oslo vezeti, utána következik Tokió, Rejkjavik, Párizs, Oszaka, Koppenhága, London, Szöul, Zürich és Helsinki.

Budapest viszonylag olcsó

Budapest a 93. a rangsorban, ezzel a régió fővárosaihoz képest olcsónak számít, Varsó és Prága ugyanis holtversenyben a 67., Pozsony pedig a 95. hellyel minimálisan olcsóbb csak a magyar fővárosnál.

A felmérés során az Economist Intelligence Unit egy tetszőlegesen összeállított fogyasztói kosár árait vizsgálta 130 országban.

Jon Copestake elmondta: Tokió és Oszaka mindig is a legdrágább városok közé tartozott, az óriási üzletközpontok, irodaházak vonzzák a befektetőket, és ott a rendkívül magas fizetések is lehetővé teszik a drága életet.

Emellett Japán nagyon sok terméket, például élelmiszereket külföldről hoz be, ami emelheti az árakat. Ugyanez igaz a skandináv országokra is - tette hozzá.

A felmérés szerint az élet Teheránban a legolcsóbb. Az iráni főváros áraihoz azonban nincs köze sem a most kirobbant izraeli-libanoni konfliktusnak, sem a perzsa állam és a nyugati nagyhatalmak közötti atomvitának.