Az új MiG 29-es és az Airbus csodája

Infostart
2006. július 17. 12:00
Nagy-Britanniában hétfőn kezdődik a világ legnagyobb repülőkiállítása, amelyen 160 repülőgépet és helikoptert láthatnak az érdeklődők, földön és levegőben.

Mint 1962 óta minden páros számú év júliusában, az alig 57 ezres lélekszámú dél-angliai kisváros, Farnborough repülőtere egy hétig a repülés világának fővárosa lesz, amelynek látogatói idén is számíthatnak egy-két csemegére.

A kiállítás fő szervezője a British Aerospace, és mint minden alkalommal, a fő hangsúly idén is a katonai technológián van, amit az is jelez, hogy 34 ország 77 katonai delegációja lesz ott, míg a civil repülést 15 ország 40 küldöttsége képviseli.

Az egyik idei különlegesség a brit légierő Raytheon Sentinel felderítő gépének első - és a légierő szerint egyetlen - nyilvános bemutatója lesz. Szintén ezen a héten lesz az orosz MiG 29-es új, lényegesen megnövelt manőverező képességű és hatósugarú OVT változatának első külföldi bemutatkozása.

Természetesen ott lesz a kiállításon a Boeing több civil és katonai modellje, közöttük a 777-es jelzésű utasszállítója és V-22 és forgatható szárnyú propelleres gépe.

A legnagyobb meglepetésre azonban a Boeing nagy vetélytársa, az Airbus készül. Elhozzák Farnboroughba az új, dupla fedélzetű A380-as utasszállítót, de itt jelentik be egy új, 10 milliárd dolláros beruházás indulását is.

Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Boeing 777-es, illetve a 2010-ben elkészülő 787-es sorozata vetélytársának szánják, és várhatóan 2012-től lép szolgálatba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást