Szlovákia 2009-re eurót akar

Infostart
2006. július 14. 11:19
Szlovákia tartani akarja az euró bevezetésének 2009-es céldátumát. Ezt Robert Fico, nemrég kinevezett új kormányfő jelentette ki, miután tárgyalt a szlovák jegybank elnökével.

Robert Fico és a pénzügyi tárca új vezetője, Ján Pocsiatek azt követően kereste fel a Szlovák Nemzeti Bank székházát, hogy a jegybank rövid időn belül immár harmadszor hajtott végre intervenciót a szlovák valuta erősítése érdekében.

A Fico-kormány kinevezése óta folyamatosan csökken a nemzetközi pénzpiacon a korona értéke, és a szakemberek a fizetőeszköz további romlásától tartanak.

A pénzpiacokat nem nyugtatták meg a kormányfő kijelentései, miszerint a tervezett szociális intézkedések nem növelik majd a költségvetési hiányt.

Robert Fico megerősítette: kormánya maximálisan tiszteletben tartja az Európai Unió közös pénznemének bevezetésére kidolgozott ütemtervet.

A miniszterelnök szerint a kormány valamennyi maastrichti kritériumnak eleget tesz, beleértve az államháztartási hiány lefaragását is a bruttó hazai össztermék 3 százaléka alá.

Robert Fico ígéretet tett arra is, hogy az új kormány szorosan együttműködik majd a jegybankkal.

A miniszterelnök jelezte, hogy a most készülő kormányprogram választ ad arra, miként lehet összhangba hozni a korábban ígért jóléti intézkedéseket az eddigi szigorú monetáris politikával.

A bankok és a befektetők egyelőre kivárnak, pénzügyi szakértők a vártnál magasabb infláció miatt arra számítanak, hogy még ebben hónapban sor kerül a jegybanki alapkamat emelésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást