Tovább nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Infostart
2006. július 12. 16:48
Az első félévben 7300 fizetésképtelenségi eljárás indult Magyarországon, mintegy 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban - mondta Mikael Szabó, a Coface Hungary hitelbiztosító és kockázatelemző cég ügyvezetője.

A felszámolási eljárások alapján a legkockázatosabb területek a textil- és az építőipar, valamint a kereskedelem. A legkevésbé kockázatos ágazatok a vegyipar, a turizmus-vendéglátás és a szállítmányozás.

A Coface Hungary ügyvezetője szerint még mindig a körbetartozás a legnagyobb probléma, és ez nem is fog változni a közeljövőben. A körbetartozás oka az alultőkésítettség és rossz fizetési morál.

Magyarország - Portugáliával együtt - a legrosszabb helyet foglalja el Európában a felszámolási eljárások aránya alapján.

Folyamatban van a piactisztulás

Mikael C. Szabó hangsúlyozta: a piactisztulás kellős közepén vagyunk, a kiskereskedelemben is koncentráció várható, hiszen Magyarországon éppen annyi az élelmiszerboltok száma, mint Angliában.

Az 54 ezer építőipari kivitelezést végző magyar céggel szemben pedig Ausztriában 8 ezer működik, és ezek összesített forgalma ötszöröse a hétszer több magyar vállalkozásénak.

A hitelbiztosító cég tapasztalatai szerint a hatvan napon túli fizetési határidők nagyon kockázatosak, a 180 napon túli számlák pedig gyakorlatilag behajthatatlanok; a számlák 2,7 százalékát nem fizetik ki soha.

Mikael C. Szabó extrém példaként említette, hogy kenyér szállításánál is találkozni 180 napos fizetési határidővel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást