Még mindig jobb a devizahitel

Infostart
2006. július 12. 13:22
A forint nagymértékű romlása ellenére továbbra is keresett a devizaalapú hitel a lakosság körében. Bár volt egy kisebb megtorpanás a hitelfelvevők részéről, hosszabb távú befektetések esetében még mindig többen veszik igénybe, mint a forintalapú hitelt. Az elemzők szerint júliustól tovább emelkedik az infláció.

Jelenleg nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy hány ügyfél tért át a forintalapú hitelre - mondta az InfoRádióban az ING Bank vezető elemzője.

Az emberek a forint gyengülése ellenére sem pártoltak el a devizaalapú hitelektől - közölte Barcza György.

A hazai vállalatok devizában felvett hitelállománya jelenleg 3.014 milliárd forint, míg a lakossági ügyfelek összesen 2.899 milliárd forintért vettek fel euró- vagy svájci frank alapú hitelt. Ez együttesen a bruttó éves jövedelem 12 százalékát teszik ki.

A lakosság azonban egyre nagyobb ütemben veszi igénybe ezt a banki szolgáltatást, havonta már a 100 milliárd forintot is meghaladja a hitelfelvétel nagysága.

A szakértő szerint, még ha 3-5 ezer forinttal is emelkedik a havi törlesztő részlet nagysága, akkor is kedvezőbb a devizahitel, mint a forintalapú.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást